Speed reading: 4 aplicatii care promit sa dubleze viteza cu care citesti

Ai vrea sa citesti o multime de carti, dar putinul timp liber nu iti permite, iar ele ajung sa se ingramadeasca  pe o lista aruncata la intamplare intr-un colt, pe care o privesti  din cand in cand, aspirational si temator, cu certitudinea ca nu vei reusi niciodata sa o duci la capat?

Se pare ca problema asta e mai veche si nu esti singurul care se confrunta cu ea. De aceea, pe la sfarsitul anilor 50 s-a descoperit prima tehnica de speed reading, iar de atunci au inceput sa apara cateva alternative. Conceptul a fost dat uitarii pana de curand, cand a revenit la moda, trezind interesul noii generatii de intelectuali.

Totusi, studiile arata clar: in ciuda faptului ca majoritatea pretind ca parcurgerea rapida a unui text nu le afecteaza capacitatea de intelegere a acestuia, cele doua variabile sunt invers proportionale.

In epoca vitezei, accentual cade pe eficienta si aproape invariabil tehnologia e cea care isi ia angajamentul de a veni in ajutor.

Mai jos se afla 5 aplicatii si plug-inuri testate de mine, care promit sa iti dubleze, sau chiar tripleze viteza cu care citesti, in numai cateva saptamani. Principiul pe care se bazeaza este aproximativ acelasi si anume ca majoritatea timpului petrecut citind consta in miscarea ochilor de la un cuvant la altul (0.1 secunde), subvocalizarea (repetarea cuvantului in minte) si pauza pe care o faci la sfarsitul frazei pentru a intelege ceea ce ai citit (intre 0.3 si 0.5 secunde). Aliniand cuvintele central si marind viteza, acestea nu vor mai reprezenta o problema.

Disclaimer! Aplicatiile astea nu o sa te scoata din bucluc daca ai lasat din nou invatatul pe ultima suta de metri si vrei sa recuperezi totul in noaptea de dinaintea examenului

Squirt

 

 Squirt-header

Squirt este un plug-in foarte usor de folosit, pentru  Chrome, care insa nu lasa loc de prea multe setari si nu ofera prea multe optiuni. Tot ce poti sa reglezi este viteza de afisare.

Ca sa il instalezi nu trebuie decat sa il salvezi in bara de bookmark si apoi sa revii asupra lui ori de cate ori ai chef.

Macar se lauda cu un motto simpatic: The internet is too damn long! Read it at 300-1000 words per minute with Squirt.

 

 

Spreed

rvf5cix1jkucag4qoe8e

Un alt plug-in pentru Chrome, insa de data aceasta unul complet reglabil. O data instalat iti va aparea in coltul din dreapta jos al paginilor pe care le vizitezi si va estima timpul necesar citirii continutului acelei pagini cu viteza setata in prealabil de tine.

In afara de reglarea vitezei, acesta mai ofera si optiunea de a vizualiza mai multe cuvinte deodata si de a schimba culoarea si fontul.

Si daca tocmai ti-ai depasit recordul personal, poti foarte bine sa impartasesti asta cu prietenii tai virtuali direct din aplicatie.

 

Spritz   este o aplicatie noua pentru iOS care iti permite sa selectezi viteza dorita (40 de nivelepana la 1000 de cuvinte pe minut). Interfata arata foarte bine si poti pune pauza si apasa rewind pentru a relua o propozitie. Zvonurile spun ca urmeaza sa apara si versiunea pentru android. Astept cu nerabdare!

Speed Reading Trainer Free 

speed-reading-trainer

O aplicatie gratuita, care se deosebeste de restul prin faptul ca intai masoara viteza cu care citesti (majoritatea oamenilor citesc cu viteza medie de 250 de cuvinte pe minut), apoi cam cat ai inteles din ceea ce ai citit, iar la final iti ofera cateva texte pe care poti exersa.

Speed reading Trainer promite sa te aduca la viteza de 500 de cuvinte pe minut in doar doua saptamani, cu conditia ca tu sa exersezi de 2-3 ori pe saptama timp de 30 de minute.

Singurul dezavantaj este ca te lovesti de reclame la tot pasul, dar daca asta te deranjeaza peste masura, poti achizitiona varianta Premium pentru 9,66 RON.

 

 

Tu ai incercat vreuna dintre aplicatiile de mai sus sau folosesti o alta metoda?

Impartaseste-ti experientele legate de speed reading in sectiunea de comentarii.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*'