4 moduri in care te lasi pacalit de propria ta minte (partea 1)

 

Mintea iti joaca feste mult mai des decat ai putea crede. Erorile cognitive reprezinta tendinta de a gandi in tipare prestabilite si sunt considerate deviatii de la gandirea rationala, care iti afecteaza memoria, comportamentul si deciziile zilnice.

Da, vestea proasta e ca nu esti atat de special pe cat crezi si ca esti predispus, ca noi toti, acestor erori fundamentale de gandire. Vestea buna, pe de alta parte este ca descoperindu-le si identificandu-le in gandirea ta de zi cu zi, iti va fi foarte usor sa le eviti.

Mai jos, poti gasi 4 dintre cele mai raspandite greseli cognitive cu tot cu exemple:

#4. Inclinarea spre confirmare (Confirmation bias)

Aceasta reprezinta tendinta noastra de a cauta dovezi care sa sustina ideile sau credintele pe care ni le-am format deja si de a ignora argumentele care ar putea sa le demonteze.

Sa luam situatia ipotetica in care te afli in mijlocul unei dezbateri cu un prieten pe tema influentei cuplurilor homosexuale asupra unui copil. Prietenul tau obtuz sustine vehement ca un copil crescut de un cuplu homosexual va avea probleme de stima de sine, va fi marginalizat, va suferi de sentimente de vinovatie sau va deveni el insusi gay.

Tu, pe de alta parte, adopti pozitia opusa pentru ca esti o persoana decenta si vei sustine ca orientarea sexuala a parintilor nu va afecta comportamentul si calitatea vietii copilului intr-un mod semnificativ.

Se ajunge in situatia in care cautati pe google dovezi care sa va sustina punctele de vedere. Acum, gandeste-te! Tu vei fi cel care va cauta din start exemple care sa iti sustina ideea, de exemplu “copii provenind din cupluri gay care au ajuns ok”, pe cand amicul va cauta contrariul.

Astfel, veti elimina din start posibilitatea de a avea o perspectiva impartiala asupra situatiei.

Tot inclinarea spre confirmare determina oamenii sa caute, in perioada electorala, informatii pozitive despre candidatul preferat sau sa mentina stereotipurile.

Daca ai o cunostinta cu radacini asiatice, care nu se descurca la stiintele exacte si si uraste orezul, sansele ca tu sa iti amintesti asta sunt mult mai mici decat daca ea s-ar conforma stereotipului.

#3. Iluzia unei lumi drepte (Just World Hypothesis)

Ok, asta probabil este una dintre erorile de gandire care are consecinte devastatoare asupra societatii si care, din pacate, este foarte des intalnita.

Cu totii cunoastem cel putin o persoana care sustine ca oamenii strazii isi merita soarta, ca cei care se afla intr-o situatie dificila, financiara sau de orice alta natura,  ,,au cautat-o cu lumanarea”.

street_beggar

Asta se intampla pentru ca ei pornesc de la premisa ca este o lume dreapta, in care toti avem parte de acelasi start iar tot ce ni se intampla este consecinta propriilor fapte.

Nimic nu este mai departe de adevar.

Oamenii se nasc in medii sociale diferite, cu predispozitii genetice variate, iar viata lor este reflectata doar partial de alegerile si actiunile lor.

Un om crescut intr-o familie cu o situatie financiara precara are toate sansele sa ajunga la randu-i sarac, sa nu beneficieze de o educatie adecvata etc. La fel stau lucrurile si cu un dependent de heroina a carui predispozitie genetica il impinge spre dependenta. Si asta fara sa mentionam persoanele frumoase care se nasc cu un avantaj imens fata de cele  ,,mai putin simetrice”.

Aminteste-ti asta data viitoare cand simti imboldul de a judeca pe cineva si ai toate sansele sa devii mult mai tolerant decat ai fi crezut ca esti capabil.

#2 Efectul Dunning-Krueger

Efectul Dunning Krueger a intrat deja in cultura pop, dar doar in cazul in care nu ai aflat se refera la tendinta oamenilor incompetenti intr-un domeniu de a-si trece cu vederea  propriile deficiente si inclinatia de a se supraevalua, sau chiar a se percepe superiori.

file761272057814

Cele patru caracteristici comune intalnite in cazul acestora sunt:

  • Supraestimarea nivelului lor de competenta
  • Esecul de a recunoaste competenta in cazul altora
  • Esecul de a-si recunoaste inadecvarea
  • Isi admit, totusi, nepriceperea anterioara daca se antreneaza sau sustin ca se antreneaza intr-un anumit domeniu

Povestea descoperirii acestei erori cognitive este mult mai amuzanta decat ai putea crede.

In 1999, David Dunning si Justin Krueger au inceput sa studieze efectul care avea sa le poarte numele, cand un barbat, McArthur Wheeler, a jefuit doua banci dupa ce si-a acoperit fata cu suc de lamaie, in incercarea de a impiedica camerele de filmat sa-l inregistreze.

#1 Efectul de reflector (Spotlight Effect)

Chiar daca esti din cale afara de extravertit, cu siguranta stii senzatia aia pe care o ai cand trebuie sa vorbesti in fata unui public.

Poate trebuie sa-ti prezinti lucrarea de licenta, poate ai o prezentare de facut la serviciu sau poate cel mai bun prieten al tau se insoara si te-a rugat sa tii un discurs la nunta lui.

file0001937768279

Iti calci hainele perfect inainte, ai grija ca parul sa-ti stea impecabil si incepi sa vorbesti.

Doar ca din pacate, nu ai nimerit formularea perfecta din prima si acum ai senzatia ca toata lumea te priveste amuzata.

Stai linistit! Mai mult ca sigur nu a observat nimeni!

Efectul de reflector se refera la tendinta noastra de a crede ca suntem in centrul preocuparilor tuturor, cand de fapt lucrurile nu stau deloc asa.

Din moment ce toata lumea se plaseaza in centrul propriului univers, cel mai probabil sunt mult prea preocupati de ei insasi pentru a observa orice mica abatere de la standardele pe care ti le-ai autoimpus.

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published.

*'